Maastricht Maquette 1748

Afb. 4: Een opmeettekening van de stad door de Fransen uit 1749 was de basis voor de maquette van Maastricht

Voor het plannen van hun militaire strategieën en voor de verdediging van veroverde vestingsteden werd door de Franse militairen actief gebruik gemaakt van ‘plans reliëfs’, oftewel maquettes. Daarbij werd niet alleen het binnen de muren gelegen deel van de stad nauwkeurig in kaart gebracht, maar ook het omliggende landschap. Al eerder – na de verovering van Maastricht door de Fransen in 1673 – is een maquette van de stad gemaakt, maar deze is verloren gegaan. De gebruikte maquette van Maastricht stamt uit de periode 1748-1752 en is gemaakt na inname van de stad door het Franse leger in 1748. De maquette stond oorspronkelijk als militair prestige-object opgesteld in Parijs in het paleis van Lodewijk XV en bevindt zich na 270 jaar nog steeds in Frankrijk, maar nu in Lille/Rijssel.

Afb. 5: De maquette van Maastricht zoals deze gefotografeerd kon worden tijdens een bezoek aan Lille (Frankrijk) in 2018

In 2017 is de maquette schoongemaakt en in 2018 in opdracht van de gemeente Maastricht gedigitaliseerd in drie dimensies. Het beeld levert een fascinerend beeld op van de oude stad. Deze maquette wordt voor PURE3D/Maastricht gebruikt als basis voor de verschillende rondleidingen. Daarvoor is niet alleen de gescande maquette beschikbaar, maar ook de plattegrond van de stad uit 1748, die als tekening is overgeleverd. 

Afb. 6: Een zij-aanblik van de maquette toont de opbouw van hout en papier en de conserveringstoestand van de maquette

De maquette is gebaseerd op accurate opmetingen van de stad door militairen en landmeters en is verbazingwekkend correct. Helaas zijn de afzonderlijke gebouwnotities die aan de opmetingen ten grondslag liggen in de loop der jaren verloren gegaan. Nog steeds zijn grote delen van de monumentale binnenstad van Maastricht op de maquette te zien en zijn de beelden van de maquette op straat te herkennen.

Referentie: 

Jenniskens, A. H., De maquettes van Maastricht, Maastrichts Silhouet nr. 64, Stichting Historische Reeks Maastricht, Maastricht 2006.